Solucan gübresi üretim maliyeti 2016
Solucan gübresinin kalitesi kanıtlanmış ve belgelenmiştir. ancak bazı konulara açıklık getirmek gerekir.
1. Solucan üretimi yapan firmaların pek çoğunun ar-ge araştırması yoktur. pek çok kişi gelişigüzel hazırlanan ve internet ortamında paylaşılan bilgileri tekrar tekrar paylaşarak bilgi kirliliğine katkı sağlıyor.
2. Solucan, arının çiçekten bal üretmesi gibi organik artıklardan yüksek kalitede solucan gübresi üretiyor. Ancak solucan beslemede kullanılan yemin (organik artıkların) niteliği (örneğin: eğer solucan beslemede hayvan gübresi yem olarak kullanılıyorsa hayvanların cinsi, yedikleri otun cinsi ve kalitesi solucan gübresinin kalitesini etkiliyor; eğer yemek atıklarından mama yapılmışsa atıkların niteliği, içindeki kimyasal maddelerin cinsi ve miktarı solucan gübresinin kalitesini etkiliyor, asidik nitelikteki bitkisel atıkları (örneğin çay lifi) hiçbir işleme tutmasanız içinde solucan yaşayamıyor. Çay atığı, fındık zurufu, odun talaşı, ahır gübresi solucan maması olarak kullanılabilir. Ancak hepsinden elde edilen gübrenin besin ve kalitesi birbirinden oldukça farklıdır.
3. Solucan gübresi alacakların mutlaka ilgili firmadan izin belgelerini, varsa organik sertifika belgelerini ve en önemli laboratuvar analiz sonuçlarını istesinler
4.Bazı kimseler solucan gübresini 1 liranın altında sattıklarını beyan ediyorlar. Lütfen inanmayınız. Aşağıda size solucan gübresi üretim maliyeti ile kısa örnek vereceğim. Vereceğim örnek en düşük maliyetler dikkate alınarak hesaplanmıştır.
Solucan gübresi üretim maliyeti
1. Hammadde maliyeti (hammadde temini, nakliye, kompostlaşma, öğütme, mama haline getirilmesi, vb) 0.250 lira/kg
2. İşçilik maliyeti (solucan yataklarının hazırlanması, yemleme, sulama, izleme, hasat, kurutma, öğütme, vb) 0.250 lira/kg
3. Isıl işlem maliyeti (gübrenin ısıl işleme tabi tutulması) 0.120 lira/kg,
4. Ambalajlama ve depolama (ambalajlama malzemesi, baskı, tartım,) 0.100 lira /kg,
5. İşletme girdileri (bina, yatak, sulama tertibatı, su, aydınlatma, koruma, sterilizasyon, sarf malzeme, işletme kirası, vb) 0.300/kg
6. Diğer maliyetler giderler (web sayfası, reklam, tanıtım vb) 0.100 lira/kg
İlgili değerlere göre (2016 yılı birim fiyatlarına göre) 1 kg katı solucan gübresi en düşük 1.12 Türk lirasına mal olmaktadır. Bu maliyetler yürütülen bir proje çalışmasındaki veriler kullanılarak hesaplanmıştır.
Önemli bir diğer husus bazı kimseler hem solucan hem de solucan maması sattıklarını ifade etmektedirler. Bu kişilerden sattıkları mama ile beslenen solucanlardan elde edilen gübrelerin laboratuvar analiz sonuçlarını isteyiniz.
Yeni tesis kuracaklara öneriler
Gazete haberleri ile solucan gübresi işine başlarsanız hüsrana uğrarsınız. Unutmayınız gübrenin bir üretim maliyeti var ama gübre üretmeden önce bir tesis maliyeti var. Yıllık 600 ton kapasiteli bir solucan gübre işletmesinin (her türlü izinleri alınmış ve organik sertifikaya sahip) kuruluş maliyeti en az 350 000 Türk lirasıdır. (Turan Yüksek – 2016)