Kompoze gübreler UYGUN GÜBRELEME BOL MAHSUL, BOL PARA DEMEKTİR Bitkisel üretimde, amaçlanan verimin ve kalitenin sağlanabilmesi için organik ve inorganik kaynaklardan yararlanılır. GÜBRE NEDİR? İçerisinde bir veya birkaç bitki besin maddesini bir arada bulunduran bileşiklere gübre denir. GÜBRELEME NEDİR? Gübrelerin toprağa veya doğrudan doğruya bitkiye verilmesi işlemine de gübreleme denir. Bugün doğal ve yapay gübrelerin her ikisi de değişik şekillerde elde edilmektedir. Bitkinin beslenmesi öncelikle yapay (mineral ya da ticari) gübre dediğimiz azot, fosfor ve potasyum tarafından sağlanır. Genellikle yapay gübrelerin ihtiva ettiği besin, azot (N), fosfor pentoksit (P2O5) ve…
Read MoreGün: 15 Ocak 2021
Kompoze gübreler
Potasyumlu gübreler0 (0)
Potasyumlu gübreler Bütün potasyum gübreleri suda çözünürler. Potasyum tuzlarının çoğu, esas itibariyle (%91-93 nispetinde) gübre olarak kullanılırlar. Potasyum ihtiva eden yatak ve kayalardan üretilerek zenginleştirilir ve gübre şekline getirilirler. Potasyum tuzlarının üretimi: Denizlerdeki oranı düşük olan potasyum tuzları, tuzla ana sularında biriktirilerek çıkarılır. Böyle bir biriktirme bazı kapalı deniz veya göllerde de doğal bir sûrette vukua gelerek kaya tuzu gibi yataklar teşekkül eder. Stassfurt ve Alzas potas madenleri buna güzel birer misal teşkil eder. Denizlerde uzun yıllar boyunca sodyum klorür çöker ve ana sular kalsiyum, mağnezyum ve potasyum tuzlarınca zenginleşir.…
Read MoreFosfatlı gübreler0 (0)
Fosfatlı gübreler Fosfatlı gübreler veya fosfat gübreleri olarak daha çok fosfat asidinin kalsiyum tuzları kullanılır. Fosfatlı gübrelerin imalinde çeşitli kaynaklar vardır. Bunlar doğal trikalsiyum fosfatlar, hayvan kemiklerinden elde edilen fosfatlar ve tomas çelik üretim konverterlerinden çıkan curuflardır. Doğal fosfat yataklarının en önemlileri Amerika’da ve Fas’ta bulunmaktadır. Bu fosfatlar ince bir şekilde öğütülerek başka işlem yapılmadan asidik topraklara kullanılabilir. Süperfosfatlar Süperfosfatlar, doğal fosfatlar üzerine sülfat asidi etkisiyle meydana getirilir. İlk süperfosfat fabrikası, İngiltere’de 1855 yılında kurulmuştur. Bunu 1868’de Almanya ve Fransa, 1870’te Amerika takip etmiştir. Trikalsiyum fosfat Ca3(PO4)2 suda çözünmez, dolayısıyla…
Read MoreAzotlu gübreler5 (1)
Azotlu gübreler Azotlu gübrelerin çeşitli tipleri vardır. En çok amonyum ve nitrat tuzları halinde kullanılır. Bunlar arasında en önemlileri, sırasıyla amonyak ve amonyum hidroksit, amonyum nitrat, amonyum sülfat, amonyum fosfat, sodyum nitrat, kalsiyum nitrat, potasyum nitrattır. Bunlardan amonyak sıvı, diğerleri ise katı olup, amonyaktan elde edilirler. Kalsiyum nitrat ve potasyum nitratın dışındaki bütün azotlu gübreler toprağı asidik yaparlar. Fakat bu asitlik uygun kireçleme ile kolaylıkla düzeltilebilir. Siyanamid, üre ve üre-form adı verilen üre-formaldehid bileşiği de azot gübresi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bu sayılan bileşiklerin değişik oranlardaki karışımları ayrı patentler altında piyasaya…
Read MoreSolucan Yatağı5 (1)
Solucan Yatağı Solucan Yatağı Nedir? Bir solucan yatağı, esas olarak, solucanların yetiştirilmesi ve beslenmesi için bir ekosistem versiyonudur. Solucan kutuları herhangi bir bahçe mağazasında bulmak kolaydır fakat bunlar küçük ve sınırlıdır. Ayrıca doğallıktan daha uzaktır. Diğer taraftan bir solucan yatağı, daha fazla solucan ve daha fazla fayda sağlamak için bahçenizde daha geniş bir alanda inşa edebileceğiniz platformu size sunar. Üç tip kompost solucanı vardır. Bunlar epigeic, anecic ve endogeic olarak adlandırılırlar. Solucan yatakları bu üç türe göre ayarlanmalıdır. Epigeic Türü Solucanlar: Bu tip solucanların, toprak içinde tünel kazmadıkları için toprak…
Read MoreSolucan gübresi SSS5 (1)
Solucan gübresi hakkında Sıkça Sorulan Sorular SORU: Solucan başına düşen yıllık yem ihtiyacı nedir ? Nasıl hesaplanmaktadır? Gübre üretimi veya solucan çoğaltma üzerine uygulama yapıldığında bu tüketimin değişir mi ? CEVAP: Solucan başına gibi bir belirlemeden çok yeme hızına göre yem ihtiyacı belirleniyor. Kendi kullanımımızdan yola çıkarak 1 000 000 a 6 ayda 20 ton yem kullanıldı. SORU: Solucanlar ne sıklıkla ve ne kadar beslenmeli? CEVAP: Solucanların 6-7 cm kadar mama ile beslenmesi uygundur. Göz kararı ile 3-4 parmak kalınlığında mama takviyesi yapılması gerekir. Bu değer 1 metrekare de 10.000…
Read MoreSolucan Gübresi Örnek Kullanım Tablosu5 (1)
Solucan Gübresi Örnek Kullanım Tablosu ÜRÜN KULLANIM DOZU Tohum çimlenmesinden ürün hasadına kadar her dönemde kullanılabilir. Aşırı kullanımın hiçbir zararı yoktur. Kullanım miktarları, toprağın kalitesine ve bitki cinsine göre belirlenir. Toprağın en az 2 cm. altına karıştırılması ve ağaçlarda yaprak iz düşümüne uygulanması gerekir. En iyi sonuç için bitki cinslerine göre kullanım miktarları aşağıdaki gibi olmalıdır ? Hububat ve Tarla Bitkileri 100 – 200 Kg/Dekar ? Sera ve Tarla Sebzeler 100 – 150 Kg/Dekar ? Meyve Ağaçları 0,5 – 4 Kg/Ağaç ? Çiçekli Bahçe Bitkileri 300 – 400 Gr/M² ?…
Read MoreSoxulcan Gübresi0 (0)
Soxulcan Gübresi Torpağa kimyəvi gübrələr verərək, mikroorqanizmləri öldürürük. Əkin sahələrini yararsız hala salan şoranlaşma da ekoloji problem yaradan amillərdəndir. Çünki şoranlaşmış ərazi gələcəyin potensial səhrasıdır. Müasir suvarma üsulu olan damcı suvarma və ya çiləmə üsulu ilə suvarmaq lazımdır. Torpaq üzərində olan hər bir mikroorqanizmin öz funksiyası var. Biz isdi torpağa kimyəvi gübrələr verərək, bu mikroorqanizmləri öldürür, bunla da torpağı yararsız hala salırıq. Təkcə kimyəvi gübrə yox, təbii gübrələr də həddində verilməlidir. Təbii gübrələr kimi müxtəlif heyvan peyinlərindən və ya bio-humusdan istifadə etmək daha məqsədəuyğundur. Soxulcan gübrəsi dünyada bitkilər üçün ən…
Read MoreSolucan Gübresi Üretimi Karlı Bir İş midir?0 (0)
Solucan Gübresi Üretimi Karlı Bir İş midir? Solucan gübresi üretimi düşük bütçeyle başlanabilecek bir iş olup, bu işe girmek isteyen girişimcilerin akıllarına takılan başlıca soruları cevaplamaya çalıştık. 2016 – Solucan Gübresi Üretimi Karlı Bir İş midir? Solucan gübresi kazanç oranı olarak kişinin üretim potansiyeline göre değişmektedir. Yapılacak yatırım miktarına göre kazanç miktarı da değişecektir. Bazı kişiler bunu ana işi olarak yaparak ayda 2-3 bin TL kazanabilmektedir. Öncelikle gerçekçi olmak durumundasınız. öncelikle solucan gübresini nereye satabilirim dedikten sonra eğer pazarı kesin tespit ederseniz o zaman bu işe girip kazanç elde edebilirsiniz.…
Read MoreSolucan Gübresi Analizini Nerede Yaptırmalıyım?5 (1)
Solucan Gübresi Analizini Nerede Yaptırmalıyım? Solucan gübresinin analizi tüm gübre üreticilerin aklında bir soru işareti oluşturmaktadır. Solucan Gübresi Analizi, Hayvansal Yan Ürün ve Bunların Türev Ürünlerinden Üretilen Organik Gübre ve Toprak Zenginleştiricilerle “İlgili Uygulama Talimatı”na göre yaptırılması gereken mikrobiyolojik analizleri içermektedir. Talimatta belirtilen limit değerleri aşağıdaki gibidir. Limit değerler baz alınarak yapılan laboratuvar analizleri neticesinde raporlama yapılır. Gübre işlendikten hemen sonra, ya da işlem sırasında temsili amaçla gübreden alınan temsili örnekler, aşağıdaki standartları karşılamalıdır: Escherichia coli ; n =5, c = 5, m = 0, M = 1000, 1 gramında;…
Read More