Yarasa gübresi ve faydaları
Yarasa gübresi tamamen doğaldır. İçinde hiçbir katkı maddesi yoktur, organiktir. Yarasa gübresi uzun yıllar mağaralarda beklediğinden tamamen kompoze olmuştur. Gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde organik tarım hızla ilerlediğinden tercih edilmeye başlanmıştır.
Bitkilerde verimi %50 ile %120 arasında arttırır. İçeriğindeki azot, fosfor, potasyum oranı zengin olduğundan en güçlü toprak düzenleyicidir. Özellikle yarasa gübresinin işlendikten sonra kullanılması gerekir.
Yarasa gübresi içerinde mikro organizmalar, biyo bakteriler, iz elementler minareler ve inorganik bileşkeler oldukça zengindir. Her türlü bitki beslemede kullanılır. Verimi %56 ile %121 arasında arttırır.
Kilo fiyatına oranla diğer gübre çeşitlerinden fazla olsa bile daha ekonomiktir. Kesinlikle hiç bir katkı maddesi ya da şeker içermemektedir.
Özellikle son yıllarda ekolojik dengeyi korumak adına bir çok gelişmiş ülkede organik tarımın vazgeçilmez mucize gübresi olarak yarasa gübresi kullanılmıştır.
Yarasa gübresi nerelerde kullanılır?
Yarasanın gübresi başta organik tarımda, seralarda, bahçelerde, çimde, köklü Bitkilerde, çiçekçilikte ve her türlü tarımda rahatlıkla kullanılabilir. Verimi arttırdığı gibi meyve ve sebzelerde ayrı bir doğal lezzet verir.
Ayrıca sadece tarım alanında kullanılmayan bu gübre çeşidi, kozmetik sektöründe de kullanılarak geniş yelpazesi olduğunu göstermektedir.
Bunlar haricinde yarasa gübresi kullanım alanları saymakla bitmez. Normal gübrelerle kullanıldığı taktirde ürünlerin hem kaliteli olmasını hemde elde edilen miktarın artışına neden olur.
Yarasa gübresini doğal haliyle kullanmak sağlıklı değildir. Mutlaka fabrikalarda işlenerek kullanılması gereklidir.
Türkiye de 4000e yakın yarasa mağarası bulunmaktadır. Yöreye göre gübre analizleri farklı olup Konya bölgesinden çıkan gübreler azot, fosfat ve organik madde değerleri en yüksek ve en kaliteli olanıdır.
Tarımda ağır metallerle bilinçsiz atılan kimyevi maddelerle körelen topraklarımız tekrar hareketlendirmek, toprağımızı canlandırmak, kalite ve bol mahsul almak için tek çözüm işlenmiş yarasa gübresi.
Yarasa gübresi yararları
Yarasalar tamamen hayvansal gıda ile beslenmesiyle ilgilidir. Koyun, Keçi, Büyükbaş hayvanların beslenme şekliyle tamamen farklıdır. Ayrıca yüzyıllardır mağarada biriken gübre tamamen fermante olduğundan %8 azot %6 fosfor % 3 potasyum ve %70 – 80 organik değerlere sahiptir. Diğer kimyasal gübrelere oranla çok daha az kullanılır.
İçeriğinde bulunan azot, fosfor ve potasyum maddelerinden dolayı bitkinin gelişiminde oldukça önemli bir rol oynar. Yarasa dışkısı bioremediation mikroplar bakımından zengindir. Bu da bitkilerde verim arttırıcı faktörlerin başında gelmektedir.
Örnek vermek gerekirse, 100 ml gübrede ortalama bir milyar kadar bakteri bulunur. Bu mikroplar, bir taraftan toprak toksinlerinin parçalanmasına yardımcı olarak toprağın beslenmesini ve kalitesini arttırırlarken diğer taraftan dışkıda doğal olarak bulunan organik bileşiklerin yıkımlanmasından ve değişiminden mesuliyetlidir. Bu artılarından dolayı yarasa dışkısından bilhassa patates, domates vb. Sebze üretiminde verim artırıcı olarak yararlanılır.
Ayrıca yarasa gübresinin faydalarının çok olmasının önemli sebeplerinden biride tamamen doğal olması, hiçbir hormon ya da şeker ilavesi olmayışıdır.
Eğer sizde ürünlerinizin kaliteli ve verimli olmasını temenni ediyorsanız, yarasa gübresi kullanmalısınız.
Yarasa Gübresi Kullanım Alanları
Ekimden önce;
– Meyve ağaçlarında erken ilkbaharda ağacın yaşına göre 200- 500gram dolayında toprakla karıştırarak uygulanmalı ve ardından sulama yapılmalıdır.
– Bağlarda yaşına göre onca başına 150- 250 gram budama zamanı toprakla karıştırarak uygulanmalıdır.
– Toprak sürüldükten sonra Yarasa gübresi toprağın özelliğine göre;
– Ağır bünyeli topraklarda ekim ya da dikimden 2- 3 ay önce sebzelere ve yumru köklü bitkilere dekara 30- 150 kg toprakla karıştırarak uygulanmalıdır.
– Organik maddece zengin topraklarda dekara 25- 30 kg ekim ya da dikimde 2- 3 ay önce toprakla karıştırarak uygulanmalıdır
Ekimden sonra; Yumru köklü tarla bitkilerinde kullanım: (soğan, pancar, patates, havuç, yer fıstığı, kök kerevizi, yer elması gibi bitkilerde)
– yapraklar bir karış belirdikten sonra yarasa gübresi 1/40 oranında su ile seyreltilerek pülverizatör ile yapraklara bir kez püskürtülerek uygulanır.
– yapraklara verildikten 15- 20 gün sonra ayrıca bir kez de yine 1/40 oranında su ile seyreltilerek her bitkinin dibine 100- 150 ml gelecek şekilde verilmesi önerilir.
Tahıllarda ve diğer tarla bitkilerinde kullanım (buğday, yulaf, yonca, mısır, ayçiçeği, pamuk, arpa ve diğer yağlı tohumlar gibi bitkilerde)
– Bitkiler yaklaşık 15- 20 cm boya ulaşınca yarasa gübresi 1/40 oranında su ile seyreltilerek pülverizatör ile yapraklara 20- 25 gün ara ile 2 kez uygulanır.
– Bitkiler 40- 50 cm boya ulaşınca 2 kez de on gün ara ile bitki diplerine 1/40 oranında su ile seyreltilerek uygulanır.
Sebzelerde kullanım (biber, patlıcan, salatalık, domates, fasulye, nohut, soya, bezelye, bakla, bamya, pırasa, enginar, karnabahar, bakla, bezelye gibi.)
– Çiçekten önce bitkiler 15- 20 cm boya ulaşınca Yarasa Gübresi 1/40 oranında su ile seyreltilerek pulverizatör ile yapraklara 1 kez püskürtülerek uygulanır.
– Daha sonraki aşamada dekara 40- 50 litre düşecek şekilde 1/40 oranında su ile seyreltilerek verilir.
– Bitki çiçeklenip taneler oluştuğunda ise sürekli olarak ve birer hafta ara ile dekara 15- 20 litre düşecek şekilde 1/40 oranında su ile seyreltilerek sulama suyu ile bitlikte ya da bitki diplerine dökerek uygulanır.
Meyve bahçelerinde kullanım (çilek, erik, zeytin, kiraz, şeftali, elma, armut, narenciye, muz, kayısı, vişne, fındık gibi )
– Ağaçların etrafına açılan sulama yatakları çapalanarak toprağın yapısına ve ağacın yaşına göre ağaç başına yaklaşık 250- 500gr Yarasa gübresi düşecek şekilde uygulanır ve üzeri toprakla örtülerek sulama yapılır..
– Yarasa Gübresi içindeki zengin mikroorganizmalar ve enzimler sayesinde toprakta bulunan bitkiye yarayışsız formdaki bitki besin maddelerinin ayrışmasını sağlayarak kendi içeriğinde bulunan zengin besin maddeleri ile birlikte bitkinin yararlanmasını sağlar. Böylece bitkinin mikro element gereksinimini karşılar ve toprakta mikroorganizma aktivitesini artırarak toprağın organik madde ve humus yönünden zenginleşmesine katkıda bulunur.
– Yarasa Gübresinin fazla kullanılmasının toprağa hiçbir olumsuz etkisi ve bitkilere toksik etkisi yoktur.
Bağlarda kullanım
– Sürgün döneminden önce, budama döneminde omçaların etrafı 20- 30 cm yarıçapında çapalanır.
– Her omca başına 100 gr kadar toz Yarasa gübresi uygulanır ve üstü toprakla örtülür. Sürgün döneminde ise omca başına 100 ml düşecek şekilde 1/40 oranında su ile seyreltilerek omçaların diplerine bir kez uygulanır.
– Aynı uygulama çiçeklenme döneminde bir kez, çiçekten yaklaşık 15- 20 gün sonra 1 kez daha ve bundan sonraki iki hafta aralıkla aynı uygulamanın bir kez daha yapılması önerilir.
– Yarasa gübresi diğer bitkilerde olduğu gibi omçaların köklerini geliştirir be asit ph özelliği ile uygulandıkları yöredeki yüksek ph değerini bitkilerin iyi beslenecekleri ph düzeyine düşmesine yardımcı olur. Fazla organik madde içeriği ile de toprağın iyi havalanması sağlar, toprağı sıcak tutar ve toprağın diğer fiziksel özellikleri ile kimyasal özellikleri üzerine de olumlu etki yapar. Böylece omçaların iyi beslenerek hızlı sürgün vermesini ve bol çiçeklenmeyi sağlar. Salkımlar daha iri be dolgun olur ve taneler doğal renk ve lezzet kazanır. Bol ve kaliteli ürün alınmasını sağlar. Doğal organik gübre oluşu nedeniyle içeriğindeki zengin organik besin maddeleri sayesinde meyvelerin raf ömrünün uzamasına ve pazar değerinin artmasına neden olur.
Park- bahçe açık alanlardaki süs bitkilerinde kullanım
– Çiçek dikilecek yerden çıkarılan toprak ile 50- 100 gr. yarasa gübresi karıştırılarak çiçekler dikilir.
Yeni çim alanlarında kullanım
– Çimlendirilecek alanlar uygun şekilde hazırlandıktan sonra toprak havalandırılıp 5- 6 cm kadar toprak kaldırıldıktan sonra 1m2?ye 250- 500 gr düşecek şekilde Yarasa Gübresi çim tohumu ile birlikte karıştırılarak homojen olarak toprağa serpilir ve yarasa gübresi + tohum üzeri kaldırılan toprak ile örtülü ve sulama yapılır. Bu şekilde ekim den 1 hafta sonra m2 ye 100- 200 cc düşecek şekilde 1/25 oranında sulandırılmış Yarasa Gübresi ile çimlendirilmiş arazi sulanır. Bu sulama işleminin haftada iki kez tekrarlanması önerilir.
– Çimlerin ilk biçilmesinin ardından 1/25 sulandırılmış Yarasa Gübresi ile sulama bir kez daha tekrarlanır. Bundan sonra her biçimin ardından m2 ye 50 cc düşecek şekilde sulama işlemine devam edilir. Yarasa Gübresi tohumların daha çabuk çimlenmesi, içerdiği bitki besin maddeleri ve humikfulvik asit ile çimlenen bitkilerin iyi köklenmelerini ve daha hızlı büyümelerini, renklerinin canlı ve koyu yeşil olmalarını sağlar.
Önceden çimlendirilmiş alanlarda kullanım
– Önceden çimlendirilmiş ancak iyi gelişmeyen ve seyrekleşmiş çim alanlarında Yarasa Gübresi bitkilerin tekrar sağlıklı büyümesine ve çim alanlarının tekrar sağlıklı şekilde sıklaşmasına neden olacaktır. Bunun için çimlendirmenin sağlıksız olduğu alanlara m2 ye 750- 1000 gr düşecek şekilde Yarasa Gübresi serilir ve sulanarak üzeri güneş almayacak şekilde siyah renkli naylon bir branda ile örtülür. Her gün naylon kaldırılarak sulanır ve tekrar örtülür. Yaklaşık on gün sonra örtü açılarak m2 ye 150- 200 cc düşecek şekilde 1/25 oranında sulandırılmış Yarasa Gübresi ile sulama yapılır. Bu işlemde bir hafta süreyle tekrarlanır. Çimlerin ilk biçilmesinin ardından 1/25 oranında sulandırılmış Yarasa Gübresi ile uygulama 1 kez tekrarlanır. Bundan sonra her biçilme işleminin ardından her m2 ye 50 cc düşecek şekilde 1/40 oranında sulandırılmış Yarasa Gübresi ile sulama işlemine devam edilir. Bu işlemler sonucunda sağlıklı çim alanlarına kavuşulmuş olunacaktır.
– Önceden çimlendirilmiş sağlıklı çim alanlarında ise m2 ye 100 cc düşecek şekilde 1/40 oranında sulandırılmış Yarasa Gübresi ile Haftada 3 veya 4 kez sulama yapılması yeterlidir.
– Yukarıda önerilen miktarlarda ve uygulama şekillerine uygun olarak kullanılmalıdır.