Kaz Gübresi ve Faydaları

Kaz Gübresi ve Faydaları

Kaz Gübresi ve Faydaları
Kaz Gübresi Nedir? Kaz Dışkısı Gübre Olur mu? Kaz Yetiştiriciliği Nasıl Olur? Kaz Nasıl bir Hayvandır? Kaz Gübresi Enerji İçin Kullanılır mı?

Kaz
Kaz, iri ve beyaz veya boz tüylü, ayakları perdeli bir kanatlıdır.
Erkek ve dişisi aynı büyüklüktedir. Genellikle kuğulardan küçük, ördekten büyüktür. Beslenme şekli kuğu ve ördeklerden farklıdır. Genellikle Doğu Anadolu bölgesinde, Kars, Ağrı, Erzurum yörelerinde ağırlıklı olarak bulunur.

Lezzeti ve onunla yapılan yemekler bölgede meşhurdur. Başlıca besinleri otlardır. Fakat böcek, yumuşakça ve küçük omurgalıları yiyen türleri de vardır. Hızlı bir yüzücü olmamasına rağmen suda rahatça yüzer, daldığında uzun zaman su altında kalabilir. Gagaları ile kanatlarını düşmanlarına karşı silah olarak kullanır. Kanatları uzun uçlara doğru sivrilen yumuşak sık tüylerle örtülüdür.

Erkek ve dişi birbirine benzese de erkekler genellikle dişilerden iridir. Boyun bölümleri bütün türlerde gövdeden kısadır. Başlıca besinleri olan otları koparmaya uyarlanmış gagaları başa bağlandığı yerde genişler ve bazen kambur oluşturur. Erkek ve dişi kazlar uçarken ya da tehlike karşısında, kornayı andırır bir sesle ötüşür, kızdıkları zaman boyun tüylerini kabartırlar. Kazlar yaşamları boyunca tek eşlidir.

Yuvalarını bataklığın sığ sularında veya bir tümseğin üzerinde yaparlar. Kuluçkaya yatan kazların yumurtalarından bir ay (30-34 gün) sonra sarı tüylü yavrular çıkar. Yavrular 3-4 ay içinde uçmaya başlarlar.

Bunu da oku :  Gübrelerin verilme şekli

Kaz Yetiştiriciliği
Ülkemizde kaz yetiştiriciliği çok fazla bilinmese de kazların faydaları saymakla bitmiyor. Kaz eti yüksek besleyici değeri yanında düşük yağ ve kolesterol içeriği bakımından sağlıklı bir et türünü oluşturuyor. Ancak etinin yanında en kıymetli olan yerini ise ciğerleri oluşturuyor. Kazın ciğerleri, dünyada sevilerek tüketilirken lüks lokantaların kıymetli yemekleri arasında bulunuyor. Kaz ciğerinin en fazla tüketildiği ülke olan Fransa; Polonya, Macaristan, İsrail ve Rusya dan kaz ciğeri ithal ediyor. Ciğerinin yanında kazın tüyü de önemli bir ekonomik değer taşıyor.

Eti ve ciğerinin yanında kazların belki de diğer hayvanlardan en ayırt edici ve ilgi çekici yanı ise bitki tarımında yabancı otla mücadelede kullanılabilmeleridir. Kazlar, genç yabani otları tanıyarak, esas bitkilere zarar vermeden yerler. Böylece kazlar tarımsal ilaç kullanmadan endüstriyel bitkilerin yabancı ot mücadelesinde tarlalarda kullanılabiliyorlar. Ayrıca birer gübre fabrikası olduklarını biliyor muydunuz?

Kaz Dışkısı Gübre Olur mu?
Kazlar 50 kiloluk bir mısır torbasını 60 kilo gübreye dönüştürebilme yetenekleri ile yem gübre verimi açısından muazzam bir performans gösterirler.

Bunu da oku :  Sığır gübresi ve faydaları

Kaz gübresi yaklaşık % 77 su ve kurutulduğunda yaklaşık 2-4-2 gübreleme değerine sahiptir. Bu, bitki bazlı kompostta bulunması zor olan yüksek kaliteli fosfat anlamına gelir. Gübre besin bakımından zengindir.
Tabii ki, Kaz Gübresini bitkilere doğrudan uygulamak sıkıntılı olacaktır. Ancak gübre fermente olmuş şekilde kompost ile yada şerbetlenerek toprağa verilebilir

Kompost haline getirilmediyse dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Yüksek bir azot içeriğine sahiptir ve bitkilerin köklerini yakacak veya çok az ürün verecektir. Fermente olmamış tavuk gübresi kullanırken aynı kural geçerlidir.

Kaz Gübresi Enerji İçin Kullanılır mı?
Kaz gübresi için başka bir kullanım da enerji üretimidir. Kaz gübresini yakmak için kullanılabilecek peletlere dönüştürülmeleri bir süreçle ortaya çıkmıştır.

Kaz Gübresi Verimli mi?
Aşağıda bahsi geçen deney ile Kaz Gübresinin bitki verimini daha iyi anlamak mümkündür.

Deneyin Amacı:
Kimyasal gübre yerine kullanılabilecek doğal gübrenin kullanımını artırmak ve böylece organik tarımı artırarak insan sağlığını olumsuz etkileyen kimyasal ilaç ve gübrelerin kullanımını azaltmak amacıyla kimyasal ve doğal gübrenin etkinliklerini karşılaştırdık.

Yöntem
? Proje de kullanılan gübreler; tavuk gübresi, büyükbaş hayvan gübresi, küçükbaş hayvan gübresi, güvercin gübresi, kaz gübresi ve kimyasal gübreler.
? Hızlı uzayacağı için bitki olarak buğday ekilmesine karar verilmiştir.
? Farklı gübrelerin bitki üzerindeki etkisini görmek için buğdayların her birini farklı bir saksıya dikildi.
? Saksı büyüklükleri, toprakları ve sulama miktarları aynıdır.
? Projenin son aşamasında bitkilerin boyu şu şekildedir:

Bunu da oku :  Koyun gübresi ve faydaları

? Kaz gübresiyle yetişen: 41cm
? Güvercin gübresiyle yetişen: 38cm
? Kimyasal gübresiyle yetişen: 36cm
? Küçükbaş gübresiyle yetişen: 36cm
? Büyükbaş gübresiyle yetişen:35cm
? Tavuk gübresiyle yetişen:30 cm

Sonuç ve Tartışma
Gözlemler sonucunda ilk çıkan kaz gübresi ekili saksı, bir gün sonra kuş gübresi ekili saksı ve en son ise tavuk gübre ekili olan saksı olmuştur. Daha sonra yapılan boy ölçümlerinde en fazla artış kaz gübresi katkılı saksıda gözlemlenmiştir.

Hemen onun arkasından güvercin gübresi gelmiştir. Kaz gübresinin olduğu buğday diğerlerine göre hem uzun hem daha yetişkindir.

En az yetişen buğday ise tavuk gübresi ekili olandır. Aynı şartlara tabi tutulmasına rağmen boyu ve yetişmesi diğerlerine göre büyük oranda geri kalmıştır.

Buradan şu sonucu çıkarırız: Organik gübrede en verimlisi kaz gübresiyken en verimsizi tavuk gübresidir.

Kaynak: bilimgenc.tubitak.gov.tr

Click to rate this post!
[Total: 7 Average: 5]
(Visited 425 times, 1 visits today)

Related posts

3 Thoughts to “Kaz Gübresi ve Faydaları

  1. isa şimşek

    Kaz gübresi isteyenler ulaşabilir Konya ılgın 05384775173

  2. kaz gübresi

    Kimyasal gübre yerine kullanılabilecek doğal gübrenin kullanımını artırmak ve böylece organik tarımı artırarak insan sağlığını olumsuz etkileyen kimyasal ilaç ve gübrelerin kullanımını azaltmak amacıyla kimyasal ve doğal gübrenin etkinliklerini karşılaştırdık.

    Projemin ilk aşamasında tavuk, büyükbaş hayvan,küçükbaş hayvan, kuş, kaz ve kimyasal gübreleri …

    Hızlı uzayacağı için bitki olarak buğday ekmeye karar verdim.
    Projemin ikinci aşamasında farklı gübrelerin bitki üzerindeki tesirini görmek kolay olsun diye buğdayların her birini farklı bir saksıya diktim.

    Saksı büyüklükleri, toprakları ve sulama miktarları aynıdır.

    Projenin son aşamasında bitkilerin boyu şu şekildedir:
    Kaz gübresiyle yetişen: 41cm
    Kuş gübresiyle yetişen: 38cm
    Kimyasal gübresiyle yetişen: 36cm
    Küçükbaş gübresiyle yetişen: 36cm
    Büyükbaş gübresiyle yetişen:35cm
    Tavuk gübresiyle yetişen:30 cm

  3. ferhat eren

    Doğal üretim alanlarımızın farkında değiliz. Dünya da bu konuda en ileri ülke Kanada. Kaz gübresi doğu anadolu için bir cevher. Bu konuda bilgilendirme yaptığınız için teşekkür ederim. erzurum

Leave a Comment