Leonardit Tipleri

Leonardit Tipleri

Leonardit Tipleri
Leonardit, alkali çözeltilerde kolayca çözünebilen, yumuşak, siyah veya kahverengi, parlak, camsı bir mineraloittir. Yakın yüzey madenciliği ile ilişkilendirilen linyitin bir oksidasyon ürünüdür.

Leonarditin tarımda kullanımı esas olarak iki şekilde olur: Katı (granül ya da Pelet) veya Leonarditin ekstraksiyonu ile elde edilen humatları (sıvı veya toz).

Katı (Granül veya Pelet) Leonardit Üretimi
Madenden çıkartılan Leonardit, kırılması, öğütülmesi, elenmesi, içerisindeki yabancı maddelerin temizlenmesi ve kurutulup suyunun alınması için bir dizi tesislerde, çeşitli ve uzun süreli işlemlerden geçirilir. Homojenizasyon işleminden de geçirildikten sonra torbalanıp tarlaya iletilen Leonardit (Toprağın, bitkinin ve Leonarditin türü ve özelliklerine göre değişen oranlarda ) toprakla karıştırılır. . Piyasada direk elenmeden ya da yabancı maddelerinden ayır edilmeden, maden halindeki sadece kırarak toz halinde satılan ürünler de bulunmamaktadır. Bu ürünler yukarıda bahsi geçen etkileri tam manasıyla gerçekleştirememektedir.

Humat (sıvı veya toz) Leonardit Üretimi
Leonardit, potasyum hidroksit ile reaktör içerisinde kimyasal işleme sokulur bu işlem sonucunda ham sıvı hümik asit elde edilir, Daha sonra da Homojenizasyon ve filitrasyon işlemlerinden geçirilip sıvı Hümik asit elde edilir.

Toz Leonardit ise; Leonardit konsantre işlemine tabi tutularak kurutulup toz haline getirilerek paketlenip satışa sunulur.
Sıvı ya da toz Hümik asitler (Toz humatlar suda tamamen eriyebilme özelliğine sahiptir) sulama suyuna karıştırılarak kullanılacağı gibi, yapraktan da uygulanabilir.

Bunu da oku :  Leonardit ve etkileri

Katı Leonardit (granül yada pelet) veya humatları ( sıvı yada toz) tarımda tek başına kullanılacağı gibi doğal veya kimyevi gübreler ile (NPK) karıştırılarak da kullanılırlar. Leonardit ve Leonarditten elde edilen hümik asitler bütün Dünya ülkelerince kabul edilmiş olan Organik (Ekolojik) tarıma tam uygunluk sertifikasına da sahiptir. Gelişmiş ülkelerin tarımda kimyasal gübre ve ilaç kullanımına getirdikleri sınırlamalar ve yasakların yanı sıra organik tarım ürünlerine olan talep artışları da Leonardit kullanımının hızla yaygınlaşmasında önemli bir etken olmaktadır.

Leonardit bütün tarım ürünlerinde;
Büyük ölçüde verim artışı ve önemli ölçüde erkencilik sağlayan,
Toprağı kirletmediği gibi, önceden kirlenmiş toprakları kendi kendine temizleyen yegane organik kaynaktır.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
(Visited 23 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment