Toprağın gıdası: organik atıklar
5 (3)

Toprağın gıdası: organik atıklar

Toprağın gıdası: organik atıklar Doğal atıklar, verimlilik ve besin değeri açısından toprağın en önemli yaşamsal ihtiyaçları arasında yer alıyor. Hayvan ve insan dışkısından kemik ununa, ayçiçeği sapı külünden tütün tozuna, su yosunundan çay artığına kadar çoğunluğun `işe yaramaz çöp ve atık` olarak nitelendirdiği organik atıklar, gübre olarak kullanıldığında yiyeceklerimizin besin değerini artırıyor. Bitki ve hayvan artıklarından oluşan organik gübreler, topraktaki, dolayısıyla yiyeceklerdeki besin maddesi ihtiyacını karşılıyor. Ekolojik tarımda, ekonomik değeri olan, besin zincirini tamamlayıcı, toprağı doldurma değeri yüksek olan bitki ve hayvan artıklarından oluşan gübreler kullanılıyor. Toprağa besin maddeleri takviyesi…

Read More

Yeşil Gübre
5 (5)

yeşil gübreleme

Yeşil Gübre Toprağı zenginleştirmek üzere yerinde büyütülmüş yada başka yerlerden getirilmiş yeşil bitki materyalinin toprak altına gömülme işlemine “yeşil gübreleme” bu iş için kullanılan bitkilere de “yeşil gübre bitkileri” denilmektedir. Yeşil gübre olarak yonca, üçgül, soya fasulyesi en uygun olanlarıdır. Yeşil gübre bitkileri; 1- Havanın serbest azotunu tutar. (rhizobium bakterileri) 2- Yağışın bol olduğu dönemde gelişebilmesi, 3- Yüzey akışı ve erozyonu önler, 4- Kışlık yabancı otları kontrol altına alır, 5- Toprağın organik maddesini artırır, 6- Toprağın tekstür ve strüktürünü düzeltir. 7- Fosfor ve potasyum sağlar. Yeşil Gübrenin Uygulama Zamanı Ve…

Read More

Kaz Gübresi ve Faydaları
5 (7)

Kaz Gübresi ve Faydaları

Kaz Gübresi ve Faydaları Kaz Gübresi Nedir? Kaz Dışkısı Gübre Olur mu? Kaz Yetiştiriciliği Nasıl Olur? Kaz Nasıl bir Hayvandır? Kaz Gübresi Enerji İçin Kullanılır mı? Kaz Kaz, iri ve beyaz veya boz tüylü, ayakları perdeli bir kanatlıdır. Erkek ve dişisi aynı büyüklüktedir. Genellikle kuğulardan küçük, ördekten büyüktür. Beslenme şekli kuğu ve ördeklerden farklıdır. Genellikle Doğu Anadolu bölgesinde, Kars, Ağrı, Erzurum yörelerinde ağırlıklı olarak bulunur. Lezzeti ve onunla yapılan yemekler bölgede meşhurdur. Başlıca besinleri otlardır. Fakat böcek, yumuşakça ve küçük omurgalıları yiyen türleri de vardır. Hızlı bir yüzücü olmamasına rağmen…

Read More

TKİ Hümas Nedir?
5 (6)

TKİ Hümas

2011 – TKİ Hümas Nedir? TKİ Hümas, Türkiye Kömür İşletmeleri tarafından sahip olduğu leonardit rezervleri kullanılarak üretilen hümik ve fulvik asit içeren toprak düzenleyicisi bir üründür. TKİ Hümas uzun süren bilimsel çalışmalar ve deneyler sonucunda geliştirilerek üretilmiştir. Garanti edilen içerik oranı ile toprak yapısını iyileştirir, bitki gelişimini düzenler. Bitki ve ürünlerinde kalite ve verim artışı sağlar. Ülkemiz tarım topraklarının %94`ü toprakların verimlilik potansiyeli bakımından çok önemli olan organik madde bakımından fakirdir. Toprak organik maddesinin ise aktif kısmı hümik ve fulvik asittir. Bu nedenle topraklarımıza düzenli olarak TKİ Hümas uygulandığı zaman…

Read More

Leonardit ve etkileri
5 (1)

Leonardit yatağı

Leonardit ve etkileri Çoğunluğu bitkisel kökenli, bir kısmı da hayvansal kökenli olan çok büyük miktarlardaki ( 3-5 milyar ton ) organik maddenin bir çukura sürüklenerek, üzerinin erozyon ile gelen toprak ve diğer kütleler tarafından kaplanması sonucu milyonlarca yıl basınç altında kalmış, henüz kömürleşmemiş fosil maddeye Leonardit denir. Leonarditin Biyolojik Etkileri ? Bitki Enzimlerini uyarır ? Bitkide ve toprakta organik katalizör olarak rol oynar ? Su yosunları ve mayalarda olduğu gibi toprak mikroorganizmaları tarafından istenirler ve hızla çoğalmalarını sağlar ? Bitki köklerinin solunum ve oluşumunu hızlandırır ? Bitkilerin vejetatif organlarının ve…

Read More

Hayvan gübreleri; ağıl, ahır, besi yeri
5 (2)

Hayvan gübreleri; ağıl, ahır, besi yeri

Hayvan gübreleri; ağıl, ahır, besi yeri Ahır ve kümes hayvanlarının katı ve sıvı dışkıları ile yataklık malzemenin karışımından elde edilen materyallere hayvan gübresi (çiftlik gübresi veya ahır gübresi) denilmektedir. Tamamı organik olduğu için mikroorganizmalar için iyi bir gelişme ortamı oluşturmaktadır. Genellikle tarımsal işletmelerin faaliyetleri sonucu açığa çıkan bu gübreler toprakların verimliliği için değerlendirilmesi gereken önemli kaynaklardır. FAYDALARI NELERDİR? Ahır gübreleri bitkilerin gelişimi için gerekli bitki besin maddelerini sağlar. Aynı zamanda toprağın yapısını tarıma uygun hale getirir. Ahır gübreleri sadece bir bitki besin maddesi kaynağı olmayıp daha da önemlisi toprağın fiziksel,…

Read More

Yarasa gübresi nedir?
5 (2)

Yarasa gübresi

Yarasa gübresi nedir? Yarasa gübresi, minik hayvanlardan gözleri görmeyen ama ses dalgaları ile kendi yolunu bulan, gece av yapan sevimli sayılan hayvanlardandır. Eskiden kült vampir filmlerinde olduğu gibi 2 metrelik adamların ufacık yarasalara dönerek uçtuğu filmlerdeki gibi korkutucu hayvanlar değillerdir. En azından aşırı derece rahatsız edilmedikleri müddetçe. Tabii ki bu kadar hareketli olan frekans sistemi ile avlarını bulan ve uçup duran bu miniklerin bir de gübreleri olacaktır. Mağara ve dağcılık sporu yapan arkadaşlar bilir ki bu ekstrem sporlara girer, yapan arkadaşları şimdiden tebrik ediyorum. Baş aşağı asılı duran minikler gübrelerini…

Read More

Evde organik gübre yapımı
5 (2)

Evde organik gübre yapımı

Evde organik gübre yapımı Evsel atıklarınızı kullanarak bitkilerinizi beslemekte kullanacağınız organik gübreler elde edebilirsiniz. Bu işlem oldukça kolay olduğu gibi hem bitkilerin sağlıklı büyümesini hem de toprağında mineraller açısından zenginleşerek verimli olmasını sağlar. Aynı zamanda evde gübrenizi kendiniz yaparak doğanın döngüsüne ve doğanın korunmasına katkı sağlamış olursunuz. Gübre kompost yöntemi ile yapılır. Birden çok kompost yöntemi vardır. Yapmak istediğiniz kompost yöntemini seçerek bitkileriniz için organik gübre üretebilirsiniz. Buğday Derneği’nin gübre üretme konusunda verdiği bilgileri aşağıda sizler için özetlemeye çalıştık: 1) Solucan Kompostu Solucan kompostu yapımı hem yemek atıklarınızı hızlı bir…

Read More

Leonardit Tipleri
5 (2)

Leonardit Tipleri

Leonardit Tipleri Leonardit, alkali çözeltilerde kolayca çözünebilen, yumuşak, siyah veya kahverengi, parlak, camsı bir mineraloittir. Yakın yüzey madenciliği ile ilişkilendirilen linyitin bir oksidasyon ürünüdür. Leonarditin tarımda kullanımı esas olarak iki şekilde olur: Katı (granül ya da Pelet) veya Leonarditin ekstraksiyonu ile elde edilen humatları (sıvı veya toz). Katı (Granül veya Pelet) Leonardit Üretimi Madenden çıkartılan Leonardit, kırılması, öğütülmesi, elenmesi, içerisindeki yabancı maddelerin temizlenmesi ve kurutulup suyunun alınması için bir dizi tesislerde, çeşitli ve uzun süreli işlemlerden geçirilir. Homojenizasyon işleminden de geçirildikten sonra torbalanıp tarlaya iletilen Leonardit (Toprağın, bitkinin ve Leonarditin…

Read More

Leonardit ve faydaları
5 (3)

Leonardit ve faydaları

Leonardit ve faydaları Leonardit, linyitin kömürleşme esnasında yüksek oranda oksidasyona uğramış hali olup, %35-85 arasında değişen miktarlarda hümik asit içeriğine sahiptir. Leonardit, yüksek oranda hümik asitler dışında; karbon, makro ve mikro besin elementleri içeren, kömür düzeyine ulaşmamış tamamen doğal organik madde olarak da tanımlanır. İçerdiği yüksek orandaki hümik asitlerden dolayı önemli ekonomik değere sahiptir. Leonardit Kullanımı ve Yararları Hümik asitin faydalarını fiziksel, kimyasal ve biyolojik olmak üzere üç grupta toplamak mümkündür. Organik tarımda leonardit kullanımının önemi her geçen gün artmaktadır. Bitki verimi ve kalitesi dikkate alındığında, leonardit kullanımının avantajları genel…

Read More