Bitki Besin Noksanlıkları, Bitkilerde Görülen Arazlar
5 (3)

Bitki Besin Noksanlıkları, Bitkilerde Görülen Arazlar

Bitki Besin Noksanlıkları, Bitkilerde Görülen Arazlar Bitki besin maddelerinin, bitki bünyesinde farklı fonksiyonları olup, bunların eksikliği durumunda bir takım arazlar meydana gelmektedir. Bitkiler tarafından ihtiyaç duyulan gerekli besinler, öteki birçok organizmadan farklı olarak, tamamen inorganik niteliklidir. Bu açıdan ele alınınca bitkiler besin maddesi olarak ek organik bileşiklere gerek duyan birçok organizma, hayvan ve insanlardan temel ayrıcalıklar gösterir. Gerekli bir besin elementi, bir organizmanın normal yaşam döngüsü için kesinlikle bulunması zorunlu olan ve o besin elementinin görevleri öteki kimyasal bileşiklerce yerine getirilemeyen element olarak tanımlanır. ARAZ : Sağır dilsiz Araz, devamlılığı…

Read More

Bitkilerde demir eksikliği ve belirtileri
5 (2)

Evde demir gübresi hazırlama

Bitkilerde demir eksikliği ve belirtileri Demir noksanlığına maruz kalan yaprakların görünümleri oldukça tipiktir. En ince damarlar dahi yeşil kalarak bu damarlar arasındaki kısımlarda renk tamamıyla sarıya döner. Geniş yapraklı bitkilerde yapraklar adeta sarı zemin üzerinde yeşil bir ağ manzarası gösterirler. Noksanlığın çok şiddetli olduğu durumlarda, damarlar da sararır. Bazı bitkilerde yapraklarda kahverengi nekrozlar oluşabilir. Noksanlığın çok şiddetli olması halinde yeni çıkan yapraklarda hiç klorofil bulunmadığı için yaprak beyaz bir renk alır. Kimi zaman demir noksanlığı belirtileri magnezyum noksanlığı belirtileri ile karıştırılabilir. Dikkat edilecek husus magnezyum noksanlığının yaşlı yapraklarda görülmesi, buna…

Read More

Organo Mineral Gübre
5 (3)

Organomineral Gübre

Organo Mineral Gübre nedir? Organik maddelerle minerallerin belirli oranlarda bir araya gelmesiyle oluşan bitki besin elementi grubudur. Bu bir araya gelmede çok önemli kimyasal biyolojik konular mevcuttur. Akıllı Gübre organomineral gübre grubu içerisinde yer akmaktadır fakat piyasada ki organomineral gübreler ile Akıllı Gübre aynı teknoloji aynı içerik ve aynı etkiye sahip değildir. Organomineral Gübreler bitkilerin makro -ve mikro- besin element ihtiyaçlarına yönelik olup iyi tarım uygulamalarında kullanılabilirler. Toprak ve yapraktan uygulanabilen bu ürünler, taban gübresi ve baş gübre işlevi görürler. Besin elementlerini bitkiye sağlamanın yanı sıra toprağın fiziksel özelliklerine de…

Read More

Bitki beslemede çinko
5 (1)

Bitki beslemede çinko

Bitki beslemede çinko Çinko (Zn) bitkilerin yetiştirilmesinde gerekli olan iz (mikro) elementlerdendir. Azot (N) ve potaslı (KNO2) bileşik formülasyonlarla verilirse istenen sonuç tam alınabilmektedir (N+Zn+KNO2). Meyve ve sebzelerde çiçeklenmeyi teşvik ederek meyve ve ürün tutumunu sağlar. Bu bileşikli besleyici zehir ve hormon içermez. Ayrıca bitkisel ürünlerdeki çinko, önemli rol oynamaktadır. Bireylerde , cinsiyet özellikleri vermekte; kadın-erkek davranış farklılığını korumaktadır. Çinko bu özelliği nedeniyle ergenliğe geçiş döneminde, çocukluk ve yetişkinlikte de alınması gereken mineral maddelerdendir. Bitkiler üzerinde çinkonun faydaları: – Bitkilerin sıcak ve soğuk ortamlara dayanıklılığını artırır. – Çiçeklenmeyi sağlar, meyvelerin…

Read More

Mikoriza Mantarları ve Faydaları
5 (2)

Mikoriza Mantarları ve Faydaları

Mikoriza Mantarları ve Faydaları Mikoriza mantarları faydalı toprak mikroorganizmaları olup, sağlıklı bitki gelişimi ve toprak verimliliği açısından büyük öneme sahiptir. Dünya bitki örtüsünün %85i için çok önemli rol oynayan ve kök ile birlikte simbiyotik olarak yaşayan bu mantar türleri, bitkilerin kasko sigortası gibi tanımlamalar yapılarak, tarımsal üretimdeki konumu her geçen gün hızla daha da güçlenmektedir. Aşırı ve bilinçsiz gübreleme ve ilaçlama toprakta bazı istenmeyen olumsuz koşullar ve kirlenmeye sebep olmaktadır. Otoriteler, Mikoriza Mantarlarını toprak ıslahı ve verimliliğinin arttırılmasında en etkili doğal uygulama olarak gösterilmektedir. Faydaları ? Yetişme süresindeki azalma ile…

Read More

Toprak Verimlilik Yönetimi
5 (1)

toprak ve yeşil bitkiler

Toprak Verimlilik Yönetimi Sağlıklı bitki gelişimi, yüksek bitkisel üretim kapasitesi ve ürün kalitesi; tarım yapılan bölge ve yerin iklim özellikleri, toprak yapısı, dokusu ve kalitesi, mikroorganizma popülasyonu, bitki beslenme ve bakım (gübreleme, sulama, budama, ilaçlama ve yabancı ot temizliği vd. ) programları ile yakından ilgilidir. İklim ile ilgili dezavantajları kısmen yenebilmek için her şeyden önce tarım yapılacak bölge ve yerin iklim özellikleri dikkate alınarak iklime uygun türler seçilmelidir. Oluşturulan bahçenin ve ekili alanın çevresi sık ve uzun “özellikle yaprak dökmeyen” ağaçlardan oluşan koruyucu ve rüzgar kesici çitle çevrelendiğinde soğuk hava…

Read More

Toprak yorgunluğu
5 (1)

Toprak yorgunluğu

Toprak yorgunluğu Toprak yorgunluğu aynı toprakta arka arkaya yetiştirilen bazı kültür bitkilerinin gelişmelerindeki yavaşlama veya değişik nedenler ile toprak verimliliğinin azalması olarak tanımlanmaktadır. Toprak yorgunluğu, daha çok uzun yıllar aynı toprak üzerinde yetişen çok yıllık bahçe bitkilerinde görülmektedir. Tek yıllık bitkilerin de artarda yetiştirilmeleri durumunda gelişmenin azalması ve hastalık ve zararlı yoğunluğunun artması nedeniyle verim düşüklüğüne rastlanır. Toprak yorgunluğu durumunda, ağaçların toprak üstü organlarında çok değişik belirtiler görülebilmektedir. Vegetatif gelişmenin azalması ve boğum aralarının kısalması ile bodurluğun oluşması, gövde kalınlığının azalması, yapraklarda rozetleşme ve kök büyümesinin zayıf olması gibi belirtiler…

Read More