Çim alanlarında gübreleme
Yeşil alanların bakımında en önemli madde azottur. En uygun gübreleme zamanları; erken sonbahar (eylül), erken kış (kasım başı), erken bahar (mart-nisan) ve geç bahar (mayıs)dır. Gübreleme toprak ısısının en düşük olduğu, sabah veya akşam üstü yapılmalıdır.
Gübre uygulaması ıslak çime yapılmamalıdır. Gübre uygulamasından sonra çimin yanmasını önlemek amacıyla, gübrenin toprağa geçmesi için bol sulamak gereklidir.
Gübreleme, havalandırma işleminden hemen sonra yapılırsa, besin maddelerinin kök tarafından daha etkili şekilde alınması sağlanır.
Gübrelerin uygulama miktarı 1m²/6 -10 gr oranını geçmemelidir. Bu miktar çimin zayıflığına ve toprak Ph’ına göre değişebilir (ideal Ph 6-7 arası).
Azot (N) : Hücre ve bitki gelişiminde gereklidir.
Fosfor (P) : Kök gelişimi için gereklidir.
Potasyum (K) : Sıcaklık değişimlerine, kuruluğa ve hastalıklara karşı direnci arttırır.
Magnezyum (Mg) : Renk oluşumuna katkıda bulunur.
Gübreleme
Çim bitkisi diğer tüm bitkiler gibi büyümesi için gereken enerjiyi temel besin maddelerinden alır. Bu maddelerin kaynağı topraktaki çeşitli elementler, oksijen, su karbondioksit ve güneş ışınıdır. Bitki bu elementleri toprakta uygulanan gübrelerden, organik maddelerden ve az miktarda da havadan elde eder. Çim, biçime sırasındaki operasyonda veya aşınma, yırtılma gibi işlemelerle yada aşırı sıcak veya soğuk hava şartları altında, bir hastalık oluşumu sırasında stres altında olur. Bu gibi durumlarda kök sistemi bunlara karşı koymak ve kendini yenilmek amacıyla enerji kazanmak için toprakta bitki besin maddelerini arar.
Uygulanacak gübrenin şeklini zamanını süresini ve miktarını tayin edebilmek için, toprakta mevcut elementlerin miktarının ve çeşitlerinin uygulanan gübredeki elementleri ile uyumunun sağlanması gerekir. Bunun yanında toprağın fiziksel özellikleri, sulama şekli toprak sıcaklığı (genel olarak toprak sıcaklığı 6° C düşük olmamalı) dikkat edilmelidir.
Ne zaman uygulanmalı
Şu bir gerçek ki bitki büyümesi için mutlaka gübre takviyesi yapılması gerekmez. Çim uygun ortamı bulduğu her yerde kendi kendine gelişir. Çevremizde, doğada bunun örneklerini rahatlıkla bulabiliriz.
– Bunun yanında aşağıdaki belirtilen senaryolarla karşılaşıldığında veya bunların bir veya birkaçı söz konusu olduğunda çim alanın beslenmesi için gübreleme yapmak gerekir.
– İnce yapılı, yoğun, homojen güzel görünümlü bir çim isteniyorsa
– Sürekli ve düzenli biçim yapılarak biçilen çimleri toplanıyorsa
– Yoğun aşınma ve yıpranma söz konusu ise
– Kum gibi doğal drenaj şartlarında çok ince yapılı çim elde edilmek istenmesi halinde
– Çimin her mevsim ve şartlarda rengini koruması isteniyorsa
– Çim alandaki hasarlı bölgelerin hızlı gelişerek boşlukları kapatabilmesi gerekiyorsa
– Çimin hızlı ve süratli yapılanmasını sağlanması için Bazı türlerin gelişmesini, bazılarının ise gelişmesinin engellenmesi gerekiyorsa